Hakem Raporlarından Faydalanmak

Hakem Raporlarından Faydalanmak

Akademik Çalışmalarda Hakem Raporlarından Faydalanmak ve Cevaplamak İçin İpuçları

 

Akademik çalışmaların hakemli yayınlarda yayınlanması uzun ve karmaşık bir değerlendirme sürecidir. Bir çalışma hakemli bir yayına gönderildiğinde alanda uzman editörlerin ve hakemlerin denetiminden geçer. Akademik çalışmaların değeri aslında bu denetim ve değerlendirme sürecine dayanır.

Akademik çalışmaların pek azı doğrudan kabul alır. Çalışmaların editörler ve hakemlerden düzeltme ve değişiklik talep eden raporlar alması alışıldık bir durumdur. Eğer çeşitli nedenlerle dergiden doğrudan red (desk rejection) almayacak kadar şanslıysanız bu hakem raporları ile başa çıkmanız gerektiği anlamına gelir. Bu durumda çalışmanızı düzelterek, geliştirerek veya yeniden yazarak tekrar başvurmanız beklenir.

Hakemlerin değerlendirmelerini anlamak, yerine getirmek ve yorumlarına cevap vermek oldukça karmaşık ve aşamalı bir süreçtir. Literatürde ve dergi yayım yönergelerinde hakem raporlarının nasıl kullanılacağı ve gerektiğinde bu raporlara nasıl cevap yazılacağı konusunda çok az rehberlik mevcuttur. Bu rehberde, yazarlara çalışmalarının değerlendirme sürecinde hakemlerden gelen raporlardan daha iyi bir şekilde faydalanma ve çalışmanın kabul edilme şansını en üst düzeye çıkarmak üzere bir rehber oluşturmayı amaçlıyorum.

Categories: akademik rehberler