Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası Yayıncılarla Sözlü Tarih Görüşmeleri

Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası Yayıncılarla Sözlü Tarih Görüşmeleri

Editörler: Lütfi Sunar & Büşra Bulut

Yayınevi: İLEM Yayınları
Yayın Tarihi: 07.06.2021
ISBN: 978-625-7800-34-1
Dil: TÜRKÇE 
Sayfa Sayısı: 402
Cilt Tipi: Karton Kapak 
Kağıt Cinsi: Kitap Kağıdı 
Boyut: 16 x 21 cm

Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası Projesi (TYH) İlmi Etüdler Derneği yürütücülüğünde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenmiştir. 2019 yılından beri sürdürülen proje Türkiye’de fikri üretimin kök saldığı yayıncılık faaliyetlerini belirlemek amacı gütmüştür. Yayıncılık süreçlerinin tanıkların hafızasında yer edinme şekillerini açığa çıkarmanın yanı sıra, neşriyat faaliyetleri aracılığıyla kurulan siyasal-kültürel birlikteliklerin zaman içinde ve belli tarihi olaylar etkisiyle değişip değişmediğine odaklanılmıştır.


Türkiye’de yayıncılık üzerine yapılan çalışmaların birçoğu kurumsal yapı ya da metin analizi üzerinden ilerlemektedir. Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası (TYH) projesi ile yayıncılığın kurduğu hafıza, dönem tanıklarının anlatıları üzerinden açığa çıkarılacak ve saha çalışmalarına yeni bir malzeme ile katkı sağlamaya çalışılacaktır. Ayrıca, yayıncılar etrafında nüvelenen düşünce dünyasının oluşturduğu kültürel alanlara, mekân ve süreçlere sözlü tarih çalışması ile ışık tutulacak ve yapılacak mülakatlar aracılığıyla öne çıkan ortak mekânlar, isimler, düşünce evreleri arasındaki köprüler incelenmektedir.


Sözlü tarih çalışmaları içinde bir ilk olan Türkiye’de Yayıncılığın Hafızası Projesi’nin ilk amacı kişisel hafıza ve anlatı üzerinden Türkiye genelinde yayıncılık tarihinin bir döneminin aydınlatılmasını sağlamaktır. Bu proje, incelenecek tarihi periyot için bir tanıklık arşivi oluşturmanın yanı sıra mevcut yazılı kaynaklara yeni öyküler ve perspektifler katmaktadır. Proje kapsamında yapılan görüşmeler, araştırmacılardan alınan geri bildirimler ve bu projenin çıktıları üzerinden yapılan çalışmalar, projenin amacına uygun sürdürüldüğünü göstermektedir.

Categories: